Paarden

Welzijn en rendement

Als paardenhouder bent u dagelijks bezig met het welzijn en de prestaties van uw dieren. De gezondheid van uw dieren is erg belangrijk voor u. Het is dan ook een uitdaging om de balans te vinden tussen welzijn en optimaal rendement. U staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar verlichting is een essentiële factor in de inrichting van uw stal en rijhal. Zonder licht kunt u immers niet goed uw werk doen en ziet u niet goed hoe het met de gezondheid van uw dieren is.

Licht in de manege

Afhankelijk van de activiteiten in de manege zijn verschillende eisen qua lichtniveau en gelijkmatigheid. Voor trainingen is het lichtniveau dat toegepast dient te worden een stuk lager dan wanneer er een wedstrijd wordt verreden. De lichtniveaus die geadviseerd worden zijn als volgt:

Verlichting dient zo hoog mogelijk opgehangen te worden om zo het paard en de berijder zo min mogelijk te storen tijdens hun rit. Vraag een lichtplan aan voor advies op maat.

Het juiste lichtniveau zorgt voor een gezonder en rustiger paard

Uit praktijkervaring blijkt dat de beste resultaten worden behaald met een lichtniveau van minimaal 150 lux bij 16 uur licht gevolgd door 8 uur donker in de verblijfsruimten. Dit lichtniveau heeft een positieve invloed op de gezondheid, prestaties en welzijn van uw dieren. Uit onderzoek blijkt dat voor de veiligheid van de paarden en ruiters het lichtniveau in verblijfsruimten minimaal 80 lux moet zijn (richtlijnen KNRS).

In de rijhallen dient dit minimaal 200 lux te zijn zodat paard en ruiter veilig en optimaal van de sport kunnen genieten.

De voordelen van het juiste lichtregime voor paarden:

  • Actievere en gezondere paarden
  • Beter visueel contact
  • Betere vruchtbaarheid
  • Minder dikke wintervacht
  • Geen schaduwplekken in rijhallen

Hormoonhuishouding

Door met stalverlichting de dagen te verlengen beïnvloed u de productie van het slaaphormoon melatonine. Licht remt de productie van melatonine, duisternis versnelt dit. Met andere woorden: meer licht betekent minder slaaphormoon en dus actievere en gezondere paarden. Daarnaast hebben paarden behoefte aan visueel contact. In donkere stallen zijn er minder mogelijkheden tot (visueel) contact met andere paarden. Hierdoor kan eerder afwijkend gedrag optreden zoals weven, kribbebijten en luchtzuigen. Iets wat veelal ontstaat door verveling. Ook binnen de fokkerij speelt stalverlichting een belangrijke rol. Verlichting heeft namelijk een grote invloed op welzijn en vruchtbaarheid van paarden.

Invloed licht in de wintermaanden

Een lichtregime van 16 uur licht bij minimaal 150 lux verlengt de dag en voorkomt een winterdip. Hierdoor worden merries beter hengstig. Daarnaast maken paarden een minder dikke wintervacht aan, wat aanzienlijk scheelt in arbeid en kosten voor bijvoorbeeld verzorging en scheren.

Een ongeschikt lichtniveau of lichtregime kan consequenties hebben op de gezondheid, productie of welzijn van uw dieren. Vraag daarom altijd advies voordat u stalverlichting aanschaft. In een kosteloos en vrijblijvend lichtplan kunnen wij u alle voordelen laten zien van een goed en weldoordacht lichtniveau.

Vraag hier uw lichtplan aan